0,00  0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

10 idej za Valentinovo, ki ne stanejo nič, pomenijo pa ogromno

Valentinovo naj bi bil praznik ljubezni. Praznik, ko naj bi predvsem moški izkazali svojo ljubezen do ženske (ali moškega) z darilom in kartico. Vendar je trend šel tako daleč, da imamo sedaj že polno Valentinovih popustov in podarjanje daril praktično vsem, ki jih imamo radi.

Kar se te dni opazi tudi pri nas. Vsepovsod nas bombardirajo z raznimi popusti (ja, vem tudi na moji strani te je prestrašil pop up z Valentinovim popustom), vendar vedno mislim tudi na tiste, ki se komaj prebijajo iz meseca v mesec in ne zmorejo kupovati dragih daril ali pa jim to ni prioriteta.

Happy Valentines Day

Tudi sama sem že to doživela in ja v teh časih, ko je res večina orientirana na materialne stvari, je kar izziv biti nekdo, ki pa tega finančno ne zmore. Med drugim pa se začela spraševati za vsako stvar, ki jo želim kupit ali pa me prepriča oglas:

  • Ali je to nekaj kar res potrebujem?
  • Kakšna je dodatna vrednost te stvari?
  • Kaj mi bo izboljšalo, olajšalo?
  • Ali bo res maksimalno izkoriščena?
  • Jo bom redno uporabljala?
  • Si to sedaj lahko privoščim?

In še malo o Valentinovem pri nas

God svetega Valentina se na Slovenskem že dolgo praznuje, vendar je imel drugačen pomen. Poznan je pregovor, da Valentin – prvi spomladni (pomladni svetnik) – prinese ključ do korenin, zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Poleg tega naj bi se takrat snubili ali ženili tudi ptički (ti se ženijo tudi na Gregorjevo in Vincencijevo). V Beli krajini pravijo, da se z valentinovim začne prvi spomladanski dan.

V severovzhodni Sloveniji gospodinje na valentinovo po drevju in grmih nastavijo otrokom Valentinove potičke.

Med Slovenci naj bi bilo valentinovo najbolj priljubljeno na Primorskem. V Šmavru pri Gorici se s prvo nedeljo po Valentinu začne sezona vaških praznikov na Goriškem. Na ta dan praznujejo tudi praznik štrukljev.

Kot dan zaljubljencev se valentinovo praznuje šele v sodobnem času. Tako pojmovanje praznika je prišlo k nam z Nizozemskega.

Tole je povzeto po Wikipediji in me zanima koliko kaj to velja za kraj iz katerega ste vi? Ker meni kakor tu opisujejo Valentinovo bolj spominja na Gregorjevo. V otroštvu Valentinovega nisem poznala, do osnovne šole, kjer smo si pošiljali pisemca na Valentinovo, bolj pa mi je bilo poznano Gregorjevo – kot znanilec pomladi in po tem, da se ptički ženijo, najbolj pa po sejmu.

In o Valentinovem drugod…

V zahodnem svetu se poleg voščilnic podarja tudi vrsta drugih daril. Običajno moški obdarujejo ženske. Darila navadno vključujejo vrtnice in čokolado. Podarja se tudi nakit.

V marsikateri osnovni šoli se od učencev zahteva, da za valentinovo podarijo voščilnico ali darilce vsakomur v razredu. Pri tem pogosto zapišejo, kaj cenijo drug pri drugem. Čeprav se ta navada včasih kritizira kot nepotrebna ali neprimerna, ponekod obstaja že desetletja.

Samski ljudje praznik pogosto sarkastično imenujejo »Dan zavedanja samskosti«.

Na Japonskem, v Južni Koreji in podobno tudi v Avstraliji se je zaradi obsežnih marketinških prizadevanj valentinovo razvilo kot dan, ko ženske in redkeje tudi moški ljudem, ki jih imajo radi, podarjajo slaščice in cvetje. Vendar pa je za mnoge ženske, zlasti pisarniške delavke, dejanje postalo obveznost in se od njih pričakuje, da (včasih s precejšnjimi stroški) podarijo čokolado vsem moškim sodelavcem.

Valentinovo praznujejo tudi v perzijski kulturi (Iran), čeprav trda islamska vlada to kot del zahoda zavrača in omejuje.

Sedaj pa na ideje:

1. Romantična večerja doma v dvoje

Doma si lahko pričaramo kakršno vzdušje želimo. Jedilnico lahko okrasimo in uredimo, da je videti kot restavracija s 5imi zvezdicami ali pa dnevno sobo spremenimo v piknik na plaži.

Da bo Valentinovo popolno lahko skupaj skuhata večerjo ali pa za kuhalnico prime tisti od parterjev, ki je čez leto manj v kuhinji. Seveda naj bo obrok primeren dekoraciji in ureditvi prostora, da bo res prava pika na i.

2 2

2. Romantična kopel v dvoje

Če imate seveda kad in, da je dovolj velika za oba, drugače pa je super rešitev tudi skupno tuširanje. S tem, da si lahko svečkami in eteričnimi olji odišavite kopalnico, da bo vzdušje bolj prijetno in romantično. Da bo izkušnja malo daljša lahko en drugemu pripravita domači piling za telo in ga tudi nato en na drugemu uporabita…

Za domači piling ne potrebujemo veliko stvari. Za tiste, ki imate raje sladkega lahko poskusite sladkor, kokosovo olje ali mandljevo in eno od citrusnih eterničnih olj. Za slano varianto pa lahko uporabite grobo mleto sol, olivno olje in katerikoli eterično olje vam je bolj pri srcu.

P.S. Tale druga ideja je super kombinacija s tretjo idejo

3. Masaža

To je super ideja tudi, če niste masažni strokovnjak ali pa nikoli niste doživeli masaže, mogoče tudi niste navdušenec nad masažo. Dovolj je že krema, olje, karkoli imate doma na voljo za nego telesa in nežno poskrbita en za drugega.

4. Romantičen sprehod v dvoje

Kdaj sta se nazadnje držala za roke? Se usedla na klopci in poklepetala? Gledala skupaj v zvezde? Nikoli? Že dolgo ne? Naj bo Valentinovo ta večer (z upanjem na lepo nebo). In ne pozabita na odeje. Lahko pa si pripravita tudi piknik košaro (v tem primeru naj ne bo sprehod predolg).

5 2

5. Ustvarita darilo drug za drugega

Iz stvari, ki jih imata na voljo doma. Vsi, ki imamo doma otroke imamo vedno na zalogi barvice, škarje, vodene barvice, flomastre…Naredita en drugemu Valentinove voščilnice ali pa napišita en drugem pismo. Kaj vama je všeč en pri drugemu, za kaj sta si hvaležna, kaj cenita en pri drugemu, katere so dobre lastnosti, ki jih imata rada en pri drugemu. Naj vajina domišljija podivja.

6. Obujanje preteklosti

Pregled vajinih slik oziroma slik družine, lahko tudi vajinih otroških slik in si podelita najljubše otroške spomine. In tudi najljubše spomine na vajino zvezo. Če sta že dolgo skupaj se bosta verjetno zelo nasmejala svojim slikam na začetku zveze, se spomnila kako nerodno vama je bilo… In spoznata koliko sta skupaj že dala skozi in kaj vse preživela in ustvarila.

Zadnje 4 ideje namenjam, kar celotni družini. Saj nikjer ni pravila, da v Valentinovo ne vključujemo svojih otrok ali svojih staršev, torej babic in dediju, mogoče celo kakšnih družinskih prijateljev. V kolikor vam je Valentinovo pomemben dan in ste radi v družbi, vam bodo ideje všeč. Izkoristite ta dan za druženja.

7. Družabne igre z otroki in družinskimi prijatelji ali starimi starši

Izberite najljubše namizne igre svojih otrok oziroma takšne, da jih lahko vsi igrajo. Boste videli kako hitro odrasli postanemo otroci in uživamo v igri… Naj ima zabava prednost pred tekmovalnostjo.

3 2

8. Večerja za vse

Vključiti otroke v pripravo. Skupaj izberite meni za večerjo, lahko jih je tudi več, naj pomagajo pri pripravi hrane in mize. Izberite skupno temo kako boste okrasili jedilnico. In seveda, ko pridejo gosti jih pohvalite pred njimi. Če imate pogumne otroke brez dlake na jeziku, naj oni predstavijo večerni meni.

4 2

9. Zabava z baloni

Moji otroci obožujejo balone. Podajanje z njimi, celo tepeta se z njimi. Seveda še naši mačkoni norijo z njima. Napihnite čim več barvnih balonov in se pridružite norenju, lahko uporabite tudi milne balone, če imate mačje prijatelje pri hiši bodo veselo sodelovali pri pokanju mehurčkov.

10. Družinski večer s filmom

Zakaj pa ne? Mi ga sicer izvajamo večkrat na letu. Imenujemo ga pižama party. Izberemo film in vsak dobi svojo filmsko »sladico.« Tortilja z omakicami, pokovko, čips, smoki, lahko pa tudi izberete bolj zdrave verzije npr. humus z zelenjavo, zelenjava narezana na koščke, sadje, itd…

1 2

Želim vam lep Valentinov dan in večer… Če si mami, ki je samska, si privošči večer zase – kopel, ustvari si darilo, naroči si večerjo ali pa si skuhaj nekaj, kar ješ samo ti in nihče drug ali pa si s svojim/i otroci/kom pričaraj nepozaben večer. Vse to lahko uporabite tudi ve.

In ne pozabi čudovita oseba si, ljubljena si, vredna si, vse je tu zate, samo dovoli si vzeti. <3  

Cudovito 1
Brezplačna dostava
Pri nakupu nad 50€.
Outofthebox E-novice
Bodite na tekočem z našimi najnovejšimi novicami, prejmite ekskluzivne ponudbe in še veliko več.

© Outside The Box /// 2024

Izdelava: abeone.si

Outofthebox E-novice

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.